Stian Selveste Bru

Lær deg å bruke kart og kompass

Å kunne bruke kart og kompass er noe av det viktigste du må kunne for å ferdes i naturen. Dette er den eneste måten man kan finne frem om det ikke er sti, eller man går seg bort. Man kan selvfølgelig bruke GPS, og jeg bruker jo selv ofte Topo GPS som jeg har skrevet om tidligere her. Men en GPS kan miste signal eller gå tom for strøm. Så husk, alltid kart og kompass i sekken.

Det finnes mange varianter av kompass, men likt for alle er at de forteller deg retningen mot nord og andre retninger. Ett kompass trenger absolutt ikke være dyrt, det viktigste er å kjøpe ett som du tar med deg på tur.

Legg kanten av kompasset inntil strekningen fra der du står, til det stedet du skal. Pass på at kurspilen (fremme på kompasset) fra det stedet du står, til det stedet du skal.

På bildet her ønsker jeg å gå fra Ådneram til Strondefjellet.

Vri linjene i kompasshuset slik at de blir parallelle med kartrutenettet i kartet. NB! Kompasshusets N-merke skal peke mot nord på kartet (det er merket på kartet). 

Ta kompasset bort fra kartet. Snu kompasset til kompasshuspilen (N-merket) er med den røde kompassnåla.

Nå har du orientert kompasset i forhold til terrenget. Kompassets kurspilen vil da vise deg retningen du skal gå.

Som du ser her blir retningen jeg skal gå motsatt vei av hvordan jeg holdt kartet.

Om du vet hvor du er er det jo enkelt, men om du ikke vet hvor du er må du først finne plasser du ser i kartet for å orientere deg. Du tar da utgangspunkt i dette for å finne veien videre.

Det vanligste er turkart i målestokk 1:50 000, 1 cm vil da være 500m.

Helt til slutt må jeg nevne misvisning. Misvisningen kommer av at rutenettets nord-sør-linjer på kartet ikke peker mot magnetisk nord. Som oftest er misvisningen så liten at du ikke trenger ta hensyn til den. Misvisningen endrer seg over tid og står oppgitt på kartet. Det finnes også kompass man kan stille inn til å ta hensyn til misvisningen.

God tur, og husk kart og kompass.

*Annonse*

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.